Beskrivelse
Historien om portvinshuset Blackett
Som nogle allerede har bemærket, er der kommet et nyt (gammelt) portvins hus på markedet under navnet Blackett. Det nye medlem er et gammelt navn, som blev grundlagt i Oporto tilbage i det 19 århundrede af George Blackett. George Blackett oplevede fra starten stor succes som portvinsafskiber og blev efter nogle få årtier en af de 5 største afskibere i Oporto. Men efter et par uheldige sammenlægninger og en svær tid under 2. Verdenskrig gik navnet Blackett i glemmebogen.
I 2014 valgte handelsfirmaet Alchemy Wines at gøre brug af navnet Blackett igen. Alchemy Wines er en del af et større selskab, som blandt andet ejer to betydningsfulde Quinta’er i Douro Superior. Specielt Quinta de Brunheda er vigtig, da de ligger inde med store mængder kostbar gammel Tawny både rød og hvid. Det er på disse lagre af gammel Tawny, man i dag tapper de bedste portvine under navet Blackett.
Grundlæggende er stilen ny og spændende og kvaliteten er ekstrem høj. ”Modervinen” på de forskellige typer Tawny er væsentlig ældre end det etiketten eller lovkravet ellers antyder. Sidst men ikke mindst, anvender Blackett også lidt hvide druer i de forskellige blandinger, hvilket er med til at give friske noter men også mere fylde til vinen. Bouquet og smag antyder, at de hvide druer spiller en rolle, da man i duften finder toner af orangeskal, tørrede frugter, grønne valnødder og andre florale noter.
Blackett hvid 10 års Tawny
Denne hvide Tawny har en gennemsnitsalder på 10 års fadlagring, det vil sige at man i mange tilfælde er vinen reelt over 10 år gammel da “modervinen” næsten altid er ældre end hvad etiketten antyder.
Farven er hvid/gylden og man fornemmer hurtigt intensiteten i duften af tørrede frugter, vanilje og krydderier hvilket også gør sig gældende i smagen.
Smagen bærer som sagt præg af tørrede frugter, vanilje og krydderier blandet sammen med en friskhed og en sødme der virkelig viser kvaliteten. Her får man det kombineret med dejlige hints af træ også kaldet fad fra fadlagringen, som går rigtig godt i spændt med sødme/syre balancen.
Som Blackett selv skriver bag på flasken, så har denne portvin nærmest en grådig eftersmag som dominere og fylder i lang tid efter man har smagt den. Dette gør at den ligesom mange andre portvine sagtens kan nydes for sig selv.
Hvid man vil kombinere den med mad passer den især godt sammen med tørret frugt, friske desserter og appelsin. Den bør serveres ved 12 grader.
Flasken opbevares stående og mørkt ved 14-16 grader.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.